News

13
Oct

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη, ζητά από την Κυβέρνηση ο ΣΒΒΕ

«Το μέλλον χτίζεται από κάτω προς τα πάνω». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του στο 1ο Thessaloniki Summit ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις αναπτυξιακές προκλήσεις του τόπου.

«Η αυτοδιοίκηση από τη φύση της δημιουργεί πεδία συνεννόησης, συνεργασίας και συναίνεσης. Οι λακκούβες δεν έχουν χρώμα, όπως και τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία. Οι μεν πρέπει να κλείσουν, τα δε πρέπει να μαζευτούν. Για να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να έχεις διαμορφώσει μια συνεκτική πολιτική θεώρηση, ένα κοινωνικό αφήγημα, να ανήκεις σε κάθε περίπτωση σε κάποιο κόμμα. Στην αυτοδιοίκηση πρέπει να λύνεις προβλήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης. Παραδέχθηκε πάντως πως .στη χώρα μας η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τοπική ούτε αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τοπική γιατί βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερτοπικά προβλήματα και δεν είναι αυτοδιοίκηση γιατί στερείται ανεξαρτησίας και αυτονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, ακόμα και σήμερα, με τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών να ξεπερνούν το 60% και των επενδύσεων το 80%, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πετυχαίνει αποτελέσματα. Αναφερόμενος στην Περιφέρειά του, σημείωσε πως τα τελευταία δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν 138 έργα και επετεύχθη απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων 107,13%. «Σε μια εποχή που η κρίση της αντιπροσώπευσης διαπερνά κάθε έκφαση του πολιτικού συστήματος, η μόνη απάντηση είναι να λειτουργήσουμε αντισυστημικά και να φέρουμε τη λήψη των αποφάσεων κοντά στον πολίτη» τόνισε.

 

Το 1,5 δισ.ευρώ φτάνουν κατά μέσο όρο ετησίως οι δανειοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα, που έχει μάλιστα δημιουργήσει επενδυτική ομάδα για τη χώρα μας με 20 άτομα και με στόχο να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΤΕπ, κ. Χρήστο Κοντογεώργο, το ετήσιο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας περιλαμβάνει περί τα 450 πρότζεκτς σε περισσότερες από 160 χώρες. Το 2015 μάλιστα η ΕΤΕπ υπέγραψε δανειοδοτήσεις υψους 77,5 δισ.ευρώ.

 

Τη στόχευση της Eurobank στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός της διευθυντής, κ. Ανδρέας Χασάπης, επισημαίνοντας παράλληλα τις δράσεις της στη στήριξη της καινοτομίας, του επιχειρείν και των νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα με μεγάλες διεθνείς συνεργασίες εξασφαλίζει 500 εκατ.ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

 

Επενδύσεις 615 εκατ.ευρώ έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα, μέσω 11 πρότζεκτς, ενώ 200 εκατ.ευρώ έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορικών Συναλλαγών (Trade Facilitation Program), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα, Άλκης Δρακινός. Όπως ανέφερε ο κ. Δρακινός, οι προτεραιότητες της EBRD για την Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, η στήριξη του ιδιωτικού τομέα μέσω μιας στροφής σε ένα πιο εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο, η στήριξη της σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα και η εμβάθυνση της διαμεσολάβησης, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση. Η EBRD έχει επενδύσει συνολικά σε 36 χώρες περισσότερα από 107 δισ.ευρώ μέσω 4.470 πρότζεκτς, ενώ το 2015 διέθεσε 9,4 δισ.ευρώ σε 381 πρότζεκτς.

 

Μονόδρομο αποτελεί, σύμφωνα με τον βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ, κ. Χρίστο Δήμα, η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, με παράλληλη όμως μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Μεταξύ άλλων ο κ. Δίμας αναφέρθηκε στην ολοένα και αυξανόμενη μετανάστευση των ελληνικών επιχειρήσεων προς τα Βαλκάνια.

 

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συζήτηση που γίνεται στη δημόσια ζωή του τόπου για το πώς θα έρθουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς επενδύσεις δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Σημείωσε πάντως πως τα πρώτα χρήματα που θα έρθουν θα επιλέξουν τους πιο εύκολους προορισμούς, ήτοι τα κρατικά ομόλογα και τα δεύτερα θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που είναι ήδη εδώ, άρα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

 

Η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου οικονομικής πολιτικής που θα οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, με τόλμη, ειλικρίνεια, συγκεκριμένα μέτρα επαρκώς κοστολογημένα, αλλά και με ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, αποτελεί το βασικό ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας από την κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, κ. Αθανάσιο Σαββάκη. Σ΄ αυτό το στρατηγικό σχέδιο στο επίκεντρο πρέπει να τεθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και κυρίως η μεταποιητική δραστηριότητα. Ο κ. Σαββάκης κάλεσε την Πολιτεία και τη δημόσια διοίκηση να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία  φορέων όπως ο ΣΒΒΕ, που υποστηρίζουν έμπρακτα την επιχειρηματικότητα στη χώρα, αφού κανείς δεν ξέρει καλύτερα τα προσκόμματα και τις λύσεις της καθημερινότητας των επιχειρήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

Θεσσαλονίκη, 13 Οκτωβρίου  2016