News

13
Oct

Το 2018 θα υπάρξει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. – Έξι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο ΣΒΒΕ και η Συμεών Τσομώκος ΑΕ στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη.

 

Τον ρόλο της χώρας μας ως ενός πυλώνα σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή παρά τη μεγάλη οικονομική περιπέτεια που βιώνει τα τελευταία χρόνια ανέδειξε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Ξυδάκης. «Αυτή είναι η προίκα μας, αν και η γεωγραφία μας είναι δύσκολη» σημείωσε. Ανέλυσε δε τις σταθερές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία και το Ιράν, που μπορούν να γίνουν πεδία επιχειρηματικών ευκαιριών, αλλά και τις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις με την ευρωπαϊκή πλευρά της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, στον ταραγμένο κόσμο της μεταπαγκοσμιοποίησης και των συρράξεων η Ελλάδα με τη σταθερότητα της και την πολύχρονη παράδοση κοινοβουλευτισμού και δημοκρατικού κράτους, αλλά και την ιδιάιτερη πολιτιστική φυσιογνωμία της, μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο πολιτισμού, γνώσης και αριστείας.

 

«Η Ελλαδα είναι μια χώρα σε κρίση μέσα σε μια περιοχή με κρίσεις» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εξηγώντας πως αυτή δεν είναι μια εύκολη εξίσωση, ειδικά όταν η χώρα έχει μια απολύτως εξασθενημένη οικονομία. «Η οικονομία είναι θεμελιώδης παράγων της εθνικής ισχύος. Αυτή λοιπόν είναι η μεγάλη πρόκληση της εξωτερικής πολιτικής, με λιγότερα μέσα να επιτελέσει τους ίδιους στόχους. Άλλωστε η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ανεξαρτησία δεν μπορούν να προσαρμοστούν με εκπτώσεις στις οικονομικές αδυναμίες» σημείωσε, ενώ πρότεινε .την

εγκαθίδρυση ενός Εθνικού Συμβουλίου  Ασφαλείας.

 

Η διπλωματία περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχει γίνει η τέχνη της αποφυγής της βίας, του πολέμου τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, σημειώνοντας πως το μέλλον είναι αβέβαιο και σκοτεινό. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει τη συνεχή αλλαγή των συσχετισμών στη διεθνή σκακιέρα τόνισε πως μέχρι πρότινος ο χειρότερος εχθρός της Τουρκίας ήταν η Ρωσία και τώρα Ερντογάν και Πούτιν αγκαλιάζονται. «Με ρωτούν τι τους ενώνει; Φυσικά το κοινό συμφέρον» σημείωσε. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε πως δεν μπορεί να ανοίγει κανείς μέτωπα με όλους, εξηγώντας πως αν η Ελλάδα είχε καλή σχέση με τα Σκόπια, οι Αλβανοί δεν θα είχαν θέσει θέμα Τσαμουριάς. «Το θέτουν γιατί ξέρουν ότι οι δρόμοι μας είναι κλειστοί με τα Σκόπια».

 

Το θέμα του προσφυγικού ανέπτυξε ο διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Δεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, σημειώνοντας πως εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόθυμοι αυτή τη στιγμή να σπάσουν φράκτες για να φτάσουν στην Ευρώπη. Συνολικά 65,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους, από τους οποίους τα 21,6 εκατομμύρια χρήζουν διεθνούς προστασίας.Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το 86% των προσφύγων διαβιεί σε άθλιες συνθήκες, γι’ αυτό και θέλει να φύγει από εκεί όπου βρίσκεται.

Τρεις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις θεωρεί αναγκαίες για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της κρίσης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλος: Η πρώτη, ιστορικού χαρακτήρα είναι η συμφιλίωση της ελληνικής κοινωνίας με την αλήθεια και το παρελθόν και η δεύτερη, στρατηγικού χαρακτήρα, είναι η υιοθέτηση του μεταρρυθμιστικού προτάγματος, γιατί συμφέρει και όχι γιατί κάποιος το επιβάλλει. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θεμελιώδης πολιτική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μετά από εκλογές μια κυβέρνηση με τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαΪκών δυνάμεων. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο «ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κληθεί να μετάσχει». Θα πρέπει όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, να υπάρξει μια εθνική στρατηγική που να εκκινεί από την επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, με βασικό στόχο να διαμορφωθεί δημοσιονομικός χώρος έναντι μεταρρυθμίσεων.

 

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια δύσκολης προσαρμογής» σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Chris Allen. Επισήμανε όμως πως η επιτυχία του τριετούς προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περσινό Αύγουστο απαιτεί την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης, ενώ είναι απαραίτητη η έγκαιρη εφαρμογή όλων των αξόνων του. «Η μακροοικονομική κατάσταση βελτιώνεται, όχι όσο θα θέλαμε, αλλά βελτιώνεται . Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας δείχνουν ευνοϊκοί για μια ανάκαμψη, μετά τη μικρή θετική ανάπτυξη του 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Περιμένουμε θετική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με επιτάχυνση στο επόμενο έτος» ανέφερε.

 

Έξι βασικές προϋποθέσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να μπει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης ανέπτυξε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας: τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής και αποφασιστικής κυβέρνησης, με συκροτημένο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, την εμπροσθοβαρή προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. «Επιτέλους, με τη δημιουργική συμβολή όλων, πρέπει να σπάσουμε τον καταστροφικό κύκλο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αδράνειας και μιζέριας και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας μια αξιοπρεπή πορεία στην ανταγωνιστική και αβέβαιη ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή» ανέφερε.

 

Εφικτό, αλλά όχι πιθανό, θεωρεί τον στόχο της ανάπτυξης του 2,5% με 3% το 2017 ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου. Για το μεσοπρόθεσμο διάστημα  πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος, αρκεί η χώρα να μείνει σταθερή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για το χρέος. Όσο για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας εξέφρασε την απαισιοδοξία του, σημειώωνοντας πως η Ελλάδα γερνά και θα αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών προκλήσεων.

 

Αναπόφευκτο θεωρεί το τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα ο κ. Zsolt Darvas, του Ινστιτούτου Bruegel, που προέβλεψε μάλιστα πως το 2018 η χώρα μας δεν θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές. Τόνισε πάντως πως διατηρεί την αισιοδοξία του για μια σειρά λόγων, όπως η εφαρμογή των περισσότερων μεταρρυθμίσεων, η μεγαλύτερη πλέον στήριξη από την ευρωζώνη και το διεθνές περιβάλλον, αλλά και το ότι το ότι, σύμφωνα με την εκτίμησή του, το 2018 θα υπάρξει μιας μορφής ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

 

Θεσσαλονίκη 13 Οκτωβρίου